kärlekskryPEVA

Vardagen som mamma till Edwin med klumpfot(PEVA) och mer därtill.

PEVA

Kategori: Klumpfoten

Klumpfot, pes equinovarus adductus är en medfödd missbildning där foten står i spetsfotsställning, hälen är vriden inåt och framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje.

Karakteristiskt är att muskulaturen på underbenets insida är mycket stram och muskulaturen på underbenets utsida försvagad. Det gör att barnet inte kan vinkla foten uppåt. När muskulaturen aktiveras böjs foten snett inåt. Förekomsten varierar hos olika folkslag och i Sverige räknar man med att cirka ett barn per 1 000 födda har klumpfot. I ungefär hälften av fallen är båda fötterna drabbade. 60-70 procent är pojkar.

 

Under tiden fylls gapet mellan senändarna ut av levrat blod som under gipstiden ombildas till normal senvävnad så att man fått en förlängning av senan. Då gipsen tagits bort efter tre veckor skall barnet förses med en Denis-Browne skena som består av ett par skor förbundna med en justerbar metallskena. Om det rör sig om ett fall där endast den ena foten är en PEVA så skall denna sidans sko vara utåtvriden 70 grader, bakåttippad 5-10 grader och den normala foten utåtvriden 45 grader. Om båda fötterna är av PEVA typ så skall båda sidornas skor vara utåtvridna 70 grader. Ortopedteknikern ser till att inställningen blir rätt. Skenan skall användas dygnet runt i tre månader efter avgipsningen och därefter 12 timmar nattetid och 2-4 tim på dagen, det vill säga under sovtid, till 3-4 års ålder. Slutresultatet har visat sig vara beroende på i vad mån barnet har kunnat acceptera skenan. Andra typer av skenor har provats, men inte visat sig ge lika bra resultat.

Tendensen för foten att återgå till sitt ursprungliga läge finns upp till 7-8 års ålder. Barnen med PEVA bör kontrolleras tills dess för att återfall av felställningarna ska upptäckas tidigt. Cirka 10-20 procent av barnen behöver opereras ytterligare någon gång och då oftast med en förflyttning av ett senfäste på fotryggen för att motverka att foten dras inåt. Efter en sådan operation, som vanligast utföres i 4-6 års ålder, skall foten var gipsad upp till knäleden. Någon vecka efter operationen kan barnet få gå på gipsen, men endast kort stund förstås, med hänsyn till risken att senan kan riskera att lossna från sitt nya fäste.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: